Προαθλητικος Ελεγχος
Αιφνίδιος καρδιακός θάνατος σε παιδιά και νεαρούς αθλητές: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τον προαθλητικό έλεγχο
Αθλητισμός και καρδιά – Η σημασία του προληπτικού ελέγχου – Στόχος δεν είναι ο αποκλεισμός του αθλητή από την άσκηση αλλά η παροχή συμβούλων για τους χαρακτήρες της άσκησης ώστε να είναι κατάλληλη, ωφέλιμη και ακίνδυνη
Εξαιρετικά συχνά είναι απαραίτητος ο καρδιολογικός έλεγχος πριν την ένταξη νέων παιδιών στον αθλητισμό αλλά και ενηλίκων πριν ξεκινήσουν συστηματική ή ανταγωνιστική άθληση με σκοπό να εξακριβωθεί αν κάποια καρδιακή πάθηση αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακού συμβάματος κατά την άσκηση. Η ιατρός δίνει έμφαση στη λεπτομερή λήψη ατομικού και οικογενειακού ιστορικού, στη φυσική εξέταση και στη διενέργεια ηλεκτροκαρδιογραφήματος. Στους εξεταζόμενους που παρουσιάζουν παθολογικά ευρήματα διενεργείται περαιτέρω έλεγχος με υπερηχογράφημα καρδιάς και εάν κριθεί απαραίτητο καρδιοαναπνευστική δοκιμασία κόπωσης, Holter ρυθμού και μαγνητική καρδιάς.
Ο καρδιολογικός προαθλητικός έλεγχος είναι ένα κρίσιμο μέρος του γενικού προαθλητικού ελέγχου και στοχεύει να εντοπίσει πιθανά καρδιολογικά προβλήματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν επιπλοκές κατά τη διάρκεια της αθλητικής δραστηριότητας. Η πρόληψη αιφνίδιων καρδιακών επεισοδίων, όπως η καρδιακή ανακοπή σε νεαρούς αθλητές, είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς τέτοιες περιπτώσεις συχνά οφείλονται σε μη διαγνωσμένες καρδιοπάθειες. Στόχοι του καρδιολογικού προαθλητικού ελέγχου είναι η ανίχνευση κρυφών καρδιακών παθήσεων που μπορεί να είναι επικίνδυνες κατά τη διάρκεια έντονης άσκησης, όπως υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, συγγενείς καρδιοπάθειες ή αρρυθμίες, η πρόληψη αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής και η αξιολόγηση της φυσικής κατάστασης της καρδιάς για την αντοχή στην έντονη σωματική δραστηριότητα.
Ο καρδιολογικός προαθλητικός έλεγχος περιλαμβάνει το ιατρικό ιστορικό το οποίο εστιάζει σε τυχόν συμπτώματα όπως θωρακικό πόνο, δύσπνοια, αίσθημα παλμών, συγκοπές ή λιποθυμίες που μπορεί να υποδηλώνουν καρδιολογικά προβλήματα. Το οικογενειακό ιστορικό αφορά την ύπαρξη αιφνίδιων θανάτων, καρδιακών παθήσεων ή αρρυθμιών σε νέους ηλικίας κάτω των 50 ετών στην οικογένεια, που μπορεί να υποδηλώνουν κληρονομική καρδιοπάθεια.
Η κλινική εξέταση περιλαμβάνει την ακρόαση της καρδιάς και το ΗΚΓ είναι μια βασική εξέταση που καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς και βοηθά στην ανίχνευση αρρυθμιών, διαταραχών αγωγιμότητας, ή ενδείξεων δομικών καρδιοπαθειών, όπως υπερτροφία των τοιχωμάτων της καρδιάς. Σε περιπτώσεις όπου το ΗΚΓ δείχνει παθολογικά ευρήματα ή υπάρχει ιστορικό καρδιακών προβλημάτων, συνιστάται υπερηχοκαρδιογράφημα για την ακριβέστερη εκτίμηση της δομής και της λειτουργίας της καρδιάς.
Η εξέταση αυτή μπορεί να ανιχνεύσει ανωμαλίες στις καρδιακές βαλβίδες, στους θαλάμους της καρδιάς ή σε άλλες δομές. Η Δοκιμασία κοπώσεως ελέγχει την καρδιοαναπνευστική ικανότητα του ατόμου κατά τη διάρκεια της άσκησης και ενδείκνυται για αθλητές υψηλού επιπέδου ή μεγαλύτερης ηλικίας. Επιτρέπει την εκτίμηση της καρδιακής απόκρισης στην άσκηση, ανιχνεύοντας τυχόν παθολογικές αντιδράσεις, όπως αρρυθμίες ή ανικανότητα της καρδιάς να προσαρμοστεί επαρκώς στην άσκηση.
Η κλινική εξέταση περιλαμβάνει την ακρόαση της καρδιάς και το ΗΚΓ είναι μια βασική εξέταση που καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς και βοηθά στην ανίχνευση αρρυθμιών, διαταραχών αγωγιμότητας, ή ενδείξεων δομικών καρδιοπαθειών, όπως υπερτροφία των τοιχωμάτων της καρδιάς. Σε περιπτώσεις όπου το ΗΚΓ δείχνει παθολογικά ευρήματα ή υπάρχει ιστορικό καρδιακών προβλημάτων, συνιστάται υπερηχοκαρδιογράφημα για την ακριβέστερη εκτίμηση της δομής και της λειτουργίας της καρδιάς. Η εξέταση αυτή μπορεί να ανιχνεύσει ανωμαλίες στις καρδιακές βαλβίδες, στους θαλάμους της καρδιάς ή σε άλλες δομές. Η Δοκιμασία κοπώσεως ελέγχει την καρδιοαναπνευστική ικανότητα του ατόμου κατά τη διάρκεια της άσκησης και ενδείκνυται για αθλητές υψηλού επιπέδου ή μεγαλύτερης ηλικίας. Επιτρέπει την εκτίμηση της καρδιακής απόκρισης στην άσκηση, ανιχνεύοντας τυχόν παθολογικές αντιδράσεις, όπως αρρυθμίες ή ανικανότητα της καρδιάς να προσαρμοστεί επαρκώς στην άσκηση.
Αν υπάρχουν υποψίες για παροδικές αρρυθμίες ή συμπτώματα που δεν ανιχνεύονται κατά την εξέταση ή στο ΗΚΓ, τοποθετείται το Holter, το οποίο καταγράφει συνεχώς την καρδιακή δραστηριότητα για 24-48 ώρες. Οι εξετάσεις αίματος είναι προαιρετικές και περιλαμβάνουν έλεγχο της χοληστερόλης, του σακχάρου, των ηλεκτρολυτών, και άλλων δεικτών που σχετίζονται με την υγεία της καρδιάς. Σε περιπτώσεις που υπάρχουν ύποπτα συμπτώματα ή ιστορικό καρδιοπαθειών, μπορεί να ζητηθεί λεπτομερέστερος έλεγχος.
Οι αθλητές που πρέπει να κάνουν καρδιολογικό έλεγχο είναι οι νεαροί αθλητές, ειδικά εκείνοι που ασχολούνται με ανταγωνιστικά αθλήματα, καθώς είναι πιο επιρρεπείς σε σοβαρά καρδιακά προβλήματα, όπως η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, οι ερασιτέχνες ή μεγαλύτεροι αθλητές ειδικά όσοι επιστρέφουν στην άσκηση μετά από μακροχρόνια αποχή ή έχουν ιστορικό καρδιαγγειακών προβλημάτων και οι επαγγελματίες αθλητές.
Συμπερασματικά ο καρδιολογικός προαθλητικός έλεγχος είναι αναπόσπαστο κομμάτι της αθλητικής ιατρικής και παρέχει ζωτικής σημασίας πληροφορίες για την υγεία και την ασφάλεια του αθλητή. Είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την πρόληψη σοβαρών καρδιολογικών επεισοδίων και μπορεί να σώσει ζωές, ειδικά σε νεαρούς ή επαγγελματίες αθλητές.
Διεύθυνση: Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας 110, Αθήνα, ΤΚ 11527
Τηλέφωνο Ιατρείου: 2106432208
Κινητό τηλέφωνο: 6946707106
Εmail: viviankoutrolou@hotmail.com
.