Καρδιακη ανεπαρκεια

Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι ένα κλινικό σύνδρομο το οποίο χαρακτηρίζεται από μειωμένη ανοχή στην κόπωση, δύσπνοια, ορθόπνοια (δηλαδή αδυναμία του ασθενούς να ξαπλώσει και ανακούφισή του όταν ανασηκώνεται και κάθεται),  καταβολή και αδυναμία, κατακράτηση υγρών  με οιδήματα στα κάτω άκρα, ασκίτη (πρησμένη με υγρό κοιλιά) και απότομη και αδικαιολόγητη αύξηση βάρους. Όλα τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα της  ανικανότητα  της καρδιάς να εφοδιάσει τους ιστούς του σώματος με την απαραίτητη ποσότητα αίματος, λόγω μείωσης της λειτουργικότητάς  της  (καρδιακή ανεπάρκεια με μειωμένο κλάσμα εξωθήσεως) είτε λόγω της ανικανότητάς της να «χαλαρώσει» έτσι ώστε να δεχθεί το αίμα από τους κόλπους και να το προωθήσει στο υπόλοιπο σώμα (καρδιακή ανεπάρκεια με διατηρημένο κλάσμα εξωθήσεως).

 Τα κυριότερα αίτια τα οποία οδηγούν στην καρδιακή ανεπάρκεια είναι η στεφανιαία νόσος,  το έμφραγμα του μυοκαρδίου, η αυξημένη αρτηριακή πίεση, οι βαλβιδοπάθειες, οι μυοκαρδιοπάθειες και οι αρρυθμίες. Με την κλινική εξέταση ο ιατρός  υποψιάζεται την παρουσία καρδιακής ανεπάρκειας και ακολουθούν  κάποιες  εργαστηριακές, απεικονιστικές και υπερηχογραφικές εξετάσεις προκειμένου να επιβεβαιωθεί η διάγνωση και να καθορισθούν η πρόγνωση και οι θεραπευτικές δυνατότητες.

diagnosi

Διάγνωση

Η διάγνωση της καρδιακής ανεπάρκειας περιλαμβάνει κλινική εξέταση και μια σειρά από διαγνωστικές εξετάσεις. Η αρχική προσέγγιση είναι η ακρόαση της καρδιάς του ασθενούς  για ήχους που μπορεί να υποδεικνύουν βαλβιδοπάθεια ή υγρό στους πνεύμονες. Το ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ) για τον εντοπισμό αρρυθμιών ή βλάβης του καρδιακού μυός και το υπερηχογράφημα καρδιάς (triplex) για την απεικόνιση της λειτουργίας των καρδιακών κοιλιών και τη μέτρηση του κλάσματος εξώθησης όπως και η ακτινογραφία θώρακος για τον έλεγχο της διόγκωσης της καρδιάς και της παρουσίας υγρού στους πνεύμονες είναι τα επόμενα βήματα. Αιματολογικές εξετάσεις, περιλαμβανομένων δεικτών όπως το BNP (Νατριουρητικό πεπτίδιο), το οποίο αυξάνεται σε περιπτώσεις καρδιακής ανεπάρκειας βοηθά για την αντικειμενική παρακολούθηση της νόσου. Το  διαγνωστικό πλάνο σχεδιάζεται με βάση τον κάθε ασθενή ξεχωριστά και μπορεί επίσης να περιλαμβάνει στεφανιογραφία με ή χωρίς επαναιμάτωση (τοποθέτηση stent), stress echo (δυναμική υπερηχογραφία) ή σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου, αξονική στεφανιογραφία, μαγνητική τομογραφία καρδιάς  και holter ρυθμού.

Σε κάθε περίπτωση στοχεύουμε στην εύρεση της αιτιολογίας της καρδιακής ανεπάρκειας καθώς μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις τα αίτια να είναι γενετικά και να επιβάλλεται ο έλεγχος και της οικογένειας.

therapy

Θεραπεία

Η θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, επεμβατικές διαδικασίες και αλλαγές στον τρόπο ζωής. Στόχος είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής και η μείωση των συμπτωμάτων. Η φαρμακευτική αγωγή αποτελείται από διουρητικά τα οποία μειώνουν την κατακράτηση υγρών και το οίδημα, αναστολείς του Μετατρεπτικού Ενζύμου της Αγγειοτασίνης (ACE inhibitors) ή ανταγωνιστής των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης ΙΙ με ή χωρίς αναστολέα  της νεπριλυσίνη τα οποία μειώνουν την αρτηριακή πίεση και επιδρούν θετικά στην αναδιαμόρφωση της καρδιάς , αναστολείς βήτα (beta blockers) οι οποίοι μειώνουν τον καρδιακό ρυθμό και βελτιώνουν τη λειτουργία της καρδιάς, ανταγωνιστές αλδοστερόνης που μειώνουν την κατακράτηση νατρίου και υγρών και αναστολέας SGLT2. Αντιπηκτικά χρησιμοποιούνται  για την πρόληψη θρόμβων αίματος σε ασθενείς με αρρυθμίες. Βηματοδότες και απινιδωτές ρυθμίζουν τον καρδιακό ρυθμό και προλαμβάνουν αιφνίδιο καρδιακό θάνατο. Σε προχωρημένες περιπτώσεις καρδιακής ανεπάρκειας χρησιμοποιείται ενδοαορτική αντλία ή συσκευές υποβοήθησης της καρδιάς (LVADs).

Η έσχατη λύση για ασθενείς με προχωρημένη καρδιακή ανεπάρκεια που δεν ανταποκρίνονται σε άλλες θεραπείες είναι η  μεταμόσχευση καρδιάς.

Όσον αφορά  αλλαγές στον τρόπο ζωής, η μείωση της πρόσληψης αλατιού, η διαχείριση του σωματικού βάρους, η κατάλληλη σωματική άσκηση, η διακοπή του καπνίσματος και η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ είναι απαραίτητα για την βελτίωση της κλινικής εικόνας και της ποιότητας ζωής του ασθενούς με καρδιακή ανεπάρκεια.

Η πρόγνωση της καρδιακής ανεπάρκειας εξαρτάται από την αιτία, την έκταση της βλάβης και τη συμμόρφωση του ασθενούς με τις θεραπείες. Με την κατάλληλη θεραπεία, πολλοί ασθενείς ζουν για χρόνια με βελτιωμένη ποιότητα ζωής, αλλά η καρδιακή ανεπάρκεια παραμένει μια σοβαρή πάθηση που απαιτεί συνεχή παρακολούθηση.

Διεύθυνση: Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας 110, Αθήνα, ΤΚ 11527

Τηλέφωνο Ιατρείου: 2106432208

Κινητό τηλέφωνο: 6946707106

Εmail: viviankoutrolou@hotmail.com

 

.

Copyright © 2025 Paraskevi Koutrolou. All Rights Reserved.