balvidopatheia-giatros-koutorlou-paraskeyh
balvidopatheia-giatros-koutorlou-paraskeyh

ΒΑΛΒΙΔΟΠΑΘΕΙΕΣ

ΤΙ ΕΝΝΟΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΟ ΒΑΛΒΙΔΟΠΑΘΕΙΕΣ?

-Η καρδιά έχει 4 βαλβίδες μέσω των οποίων το αίμα ρέει στα διάφορα διαμερίματα της καρδιάς και στη συνέχεια από την καρδιά στην αορτή και στο υπόλοιπο σώμα

-Σε κάποιους ανθρώπους είτε λόγω συγγενούς προβλήματος στην βαλβίδα είτε λόγω εκφύλισης της βαλβίδας λόγω ηλικίας είτε λόγω επίκτητων προβήματων όπως λοίμωξης της καρδιάς μπορεί να δημιουργηθεί βαλβιδοπάθεια η οποία ορίζεται είτε σαν αδυναμία της βαλβίδας να κλείσει στεγανά με αποτέλεσμα την εμφάνιση ανεπάρκειας της βαλβίδας είτε αδυναμία να ανοίξει ικανοποιητικά με αποτέλεσμα την δημιουργία στένωσης

-Κάποιες φορές μπορεί να υπάρχει μεικτή πάθηση με εμφάνιση στένωσης και ανεπάρκειας στην ίδια βαλβίδα.

-Υπάρχει πιθανότητα να πάσχουν μια ή περισσότερες βαλβίδες ταυτοχρονα.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΒΑΛΒΙΔΟΠΑΘΕΙΩΝ?

-Με την φυσική εξέταση τίθεται συνήθως η υποψία της βαλβιδοπάθειας καθώς ακούγεται με το στηθοσκόπιο το λεγόμενο φύσημα της καρδιάς το οποίο κάποιες φόρες είναι αθώο άλλες φορές όμως μπορεί να υποδηλώνει σημαντικό πρόβλημα με μια ή περισσότερες βαλβίδες.

-Στη συνέχεια το τριπλεξ καρδιάς δηλαδή το υπερηχογράφημα καρδιάς το οποίο εκτελείται από εξειδικευμένους Καρδιολόγους θέτει τη διάγνωση της βαλβιδοπάθειας και ορίζεται η σημαντικότητα της βλάβης σε ήπια, μέτρια ή σοβαρή.

-Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι απαραίτητο να πραγματοποηθεί περαιτέρω απεικονιστικός ή λειτουργικός έλεγχος όπως το τεστ κοπώσεως με ποδήλατο ή η αξονική τομογραφία ή η μαγνητική καρδιάς προκειμένου να διερευνηθεί περαιτέρω η βαλβιδοπάθεια και η επίπτωση τηε στον καρδιακό μυ.

ΠΟΙΟ ΕΊΝΑΙ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ?

-Ανάλογα με τη σημαντικότητα της βλάβης, με την παρουσία ή όχι συμπτωμάτων του ασθενούς όπως επίσης και ανάλογα με την επίπτωση της βαλβιδοπάθειας στην λειτουργικότητα και στη γεωμετρία της καρδιάς αποφασίζουμε εάν θα παρακολουθήσουμε τον ασθενή ή εάν θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα η βαλβιδοπάθεια.

-Όταν η βλάβη είναι μικρού ή μετρίου βαθμού ο αθενής παρακολουθείτε κλινικά και υπερηχογραφικά ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

-Εάν η βλάβη είναι σημαντική συνήθως χρήζει αντικατάσταση της βαλβίδας είτε χειρουργικά από καρδιοχειρουργό είτε διαδερμικά με επέμβαση που πραγματοποιείται από εξειδικευμένο Καρδιολόγο ή ΚΧ.

-Είναι σημαντικό να επιλέγεται σωστά η χρονική στιγμή διενέργειας της επέμβασης καθώς κάποιες βαλβιδοπάθειες όπως για παράδειγμα η σημαντική ανεπάρκεια μιτροειδούς είναι καλό με βάση νεότερα δεδομένα να αντιμετωπίζονται νωρίς πρίν προλάβουν να αναδιαμορφώσουν την δομή της καρδιάς.

ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΒΟΗΘΑΝΕ?

-Φάρμακα όπως τα διουρητικά , τα αντιυπερτασικά και τα φάρμακα που μειώνουν την καρδιακή συχνότητα χρησιμοποιούνται περισσότερο για την συμπτωματική βελτίωση των ασθενοών χωρίς όμως συνήθως να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της βαλβίδας το οποίο όταν γίνεται σημαντικό στην πλειοψηφία των περιπώσεων θα πρέπει να αντιμετωπίζεται επεμβατικά προκειμένου να μειωθούν τα δυσμενή καρδιαγγειακά συμβάματα.