women-doctor

ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΝΟΣΟΣ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΝΟΣΟΣ?

Πολυ συχνη πάθηση της οποίας η συχνότητα αυξάνεται και αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου.

Η ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΝΟΣΟΣ είναι η εναπόθεση αθηρωματικής πλάκας η οποία αποτελείται από αλλοιώσεις στο τοίχωμα των αγγειών της καρδιάς οι οποίες αποτελούνται απο λιπώδη κύτταρα και ασβέστιο. Η αθηρωματική πλακα μπορεί να εμφανιζεται ακόμα και από την εφηβεία

ΠΟΙΟΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΤΗΣ?

Παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα δημιουργίας στεφανιαίας νόσου είναι εκτός από γονιδιακοί είναι ,το κάπνισμα, η αυξημένη χοληστερίνη αίματος, η υπέρταση , η παχυσαρκία, ο διαβήτης , η καθιστικη ζωη καιη ακτινοβολία στο θώρακα.

ΠΟΙΑ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑΣ ΝΟΣΟΥ?

Στα αρχικά στάδια η στένωση που προκαλείται είναι μικρή με αποτέλεσμα ο ασθενής να μην έχει συμπτώματα. Όσο η νόσος προχωράει μπορεί να μειώνει τη διάμετρο του αγγείου με αποτέλεσμα να μειώνεται η ροή του αίματος στον καρδιακό μυ κατά τη διάρκεια της φυσικής δραστηριότητας και ο ασθενής να εμφανίζει πόνο στο στήθος, σφύξιμο, βάρος στο στήθος, δύσπνοια ή κόπωση. Ορισμένοι ασθενείς όπως αυτοί με πολύχρονο ιστορικό διαβήτη δεν εμφανίζουν πόνο αλλά κόπωση και δύσπνοια.Όταν η νόσο προχωράει περαιτέρω ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα ακόμα και στην ηρεμία τα οποία χειροτερευούν με τη φυσική δραστηριότητα.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ?

Αρκετά συχνά οι ασθένεις έχουν συμπτώματα με αποτέλεσμα να πραγματοπιείται ο βασικός καρδιολογικός έλεγχος ο οποίος περιλαμβάνει κλινική και φυσική εξέταση, τριπλεξ καρδιάς, ηλεκτροκαρδιογράφημα και εξετασεις αίματος όπου μπορεί να ανιχευθεί ένας ευαίσθητος καρδιακός δείκτής η τροπονινη. Ορισμένες φορές τίθεται η αυξημένη υποψία ύπαρξης της στεφανιαίας νόσου με τον βασικό έλεγχο. Τις περισσότερες φορές ο ασθενής εφόσον η τροπονινη είναι φυσιολογική υποβάλεται σε τεστ κοπώσεως είτε στον τάπητα είτε σε φαρμακευτική κόπωση η οποία ονομάζεται stress echo ή δυναμική υπερηχογραφία. Εάν η δοκιμασία κόπωσης είναι παθολογική τίθεται η αυξημενη υποψία της νόσου και συνήθως πραγματοποιείται περαιτέρω έλεγχος με αξονική στεφανιογραφία ή με την κλασσική ή αλλοιώς επεμβατική στεφανιογραφία με την οποία διαγιγνώσκεται η στεφανιαία νόσος.

Δυστυχώς κάποιες φορές η διάγνωση της νόσου τίθεται εάν ο ασθενής εμφανίσει οξύ στεφανιαίο σύνδρομο το οποιο προκλήθηκε από ρηξη μαλακής αθηρωματικής πλάκας η οποία προκαλει περιφερικη αποφραξη του αγγειου

ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ? ΠΩΣ ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ?

Σε περιπτωση που ο ασθενης εμφανιζει ΟΕΜ ειναι εξαιρετικα σημαντικό να ζητησει αμεσα ιατρικη βοηθεια με μεταβαση στο νοσοκομειο προκειμενου να πραγματοποθηθεί αμεσα σταφανιογραφία και αγγειοπλαστικη στο αγγειο.

Η πρόληψη είναι το κλειδί της αποφυγής εμφάνισης στεφανιαίας νόσου. Οι γενετικοί παράγοντες προφανώς και δεν μπορούν να αλλάξουν. Η διατήρηση όμως ενός καλού σωματικού βάρος, η αποφυγή καπνίσματος, η άσκηση τουλάχιστον 150 λεπτών/εβδομάδα και ο έλεγχος των επιπέδων χοληστερίνης, τριγλυκεριδίων, αρτηριακής πίεσης και σακχάρου στα ιδανικά για τον κάθε ασθενή επίπεδα μετριάζουν την πιθανότητα εμφάνισης ΣΝ στο μέλλον.

Εφ’οσον διαγνωσθεί η ύπαρξη αθηρωματικής πλάκας στα στεφανιαία αγγεία ο στόχος είναι η σταθεροποίησή της και η προσπάθεια αποφυγής θρομβώσεως του αγγείου σε περίπτωση αποκόλλησης της πλάκας. Αυτό γίνεται συνήθως με φαρμακαυτική αγωγή με αντιαιμοπεταλιακά φάρκακα και φάρμακα που μειώνουν την χοληστερίνη τα οποία και ταυτόχρονα σταθεροποιούν την πλάκα.

Σε περίπτωση που η στένωση του αγγείου προκαλεί συμπτώματα και μειώνει σημαντικά την αρδρευση του καρδιακού μυός με αποτέλεσμα την εμφάνιση ισχαιμίας η εμφάνισης οξεός εμφράγματος του μυοκαρδίου η λύση είναι η τοποθέτηση ενδοστεφανιαίας πρόθεσης, το λeγόμενο stent το οποίο τοποθετείται από εξειδικευμένους επεμβατικούς καρδιολόγους.

Σε επιλεγμένους ασθενείς οι οποίοι εμφανίζουν στενώσεις και στα τρία αγγεία της καρδιάς η λύση μπορεί να είναι χειριυργική με την διενέργεια στεφανιαίας παράκαμψης το λεγόμενο bypass.