disliplidaimia-koutrolou
disliplidaimia-koutrolou

Χοληστερίνη, ένα απαραίτητο συστατικό του οργανισμού μας που μπορεί να μετατραπεί σε βλαβερό παράγοντα καριδαγγειακού κινδύνου

Ποιές είναι οι επιπτώσεις της αυξημένης χοληστερίνης στα διάφορα όργανα? Πως γίνεται η διάγνωση και πότε είναι ενδεδειγμένη η θεραπεία ?

Η δυσλιπιδαιμία είναι μια διαταραχή του μεταβολισμού των λιπιδίων(HDL-χοληστερόλη, LDL- χοληστερόλη, τριγλυκερίδια) η οποία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην παθογένεια της αθηρωματικής νόσου καθως τα λιπιδια εναποτιθενται στο τοιχωμα των αγγειων του σωματος.

Αποτέλεσμα είναι τα καρδιαγγειακά συμβάματα όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου και το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Η δυσλιπιδαιμία μπορεί να είναι κληρονομούμενη αλλά συνήθως είναι αιτία του σύγχρονου τρόπου ζωής (κακή διατροφή, παχυσαρκία, αυξημένη περίμετρος μέσης, κάπνισμα, διαβήτης, έλλειψη άσκησης).

Ο προληπτικός έλεγχος των δυσλιπιδαιμιών γίνεται με εργαστηριακές εξετάσεις.

Σε περίπτωση που υπάρχει διάγνωση δυσλιπιδαιμίας, υπολογίζεται ο κίνδυνος του ασθενή να εμφανίσει καρδιαγγειακά συμβάματα στο μέλλον με ειδικούς αλγόριθμους και επίσης συνυπολογίζονται τα ατομικά στοιχεία του ασθενούς και το οικογενειακό ιστορικό ειδικά σε νεαρά άτομα.

Μετά τη διάγνωση, ακολουθεί λεπτομερής εκπαίδευση του ασθενούς όσον αφορά στην έναρξη υγιεινοδιαιτητικών μέτρων που θα βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων των λιπιδίων, καθώς και η χορήγηση κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής.

Ο ασθενής παρακολουθείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι των επιπέδων των λιπιδίων με την προτεινόμενη φαρμακευτική αγωγή, λαμβάνονται οι κατάλληλες τροποποιήσεις της.